Už 14 dní nám kachničky snáší vajíčka.
S ohledem na články, ve kterých se píše o vyšším výskytu salmonely u kachních vajec, je rozhodně nepřipravujeme ve formě vaječiny ani nevaříme naměkko.
Konzumujeme je ale už čtvrtým rokem a žádné potíže jsme nezaregistrovali.
Vejce využíváme při pečení, jako třeba u téhle bábovky. Protože se ale z bílku nedá vyšlehat sníh tak dobře jako u slepičích vajec, použiji v takovém případě 3 slepičí a jedno kachní vejce, v tomhle poměru se sníh ušlehat dá. Kachní vejce má zato větší objem žloutku oproti slepičímu vejci a barva žloutku je sytější než u vajec slepičích.
Kachní vejce dále vaříme natvrdo ( minimálně 20 minut) a pak je přidáváme do pomazánek či na chlebíčky.
No, a někde jsem se dočetla, že lze kachní vejce využít při přípravě domácích těstovin (s ohledem na jiné složení kachního vejce oproti vejci slepičímu je prý dokonce vhodnější k přípravě těstovin použít vejce kachní), a protože vajec máme plnou ledničku a venku je škaredě, došlo dnes na výrobu domácích širokých nudlí.
Není určeno, jaký druh mouky se musí použít. Lze použít hladkou, polohrubou i hrubou, zvolila jsem zlatý střed.
Někdo přidává kromě mouky a vajec do těsta vodu, případně máslo. S ohledem na složení kachních vajec jsem zůstala jen u smíchání 300g polohrubé mouky, 2 kachních vajec, 1 kachního žloutku a pak bylo třeba přidat ještě trochu kachního bílku.
V misce s moukou se udělal důlek, doprostřed se vkleply vajíčka, zpracovaly se nožem a nakonec rukama . Těsto jsem zabalila do potravinářské folie a dala cca na 30 minut do ledničky.
Pak se těsto rozdělí na díly, a to tak, že na každé použité vajíčko jsou 2 díly těsta.
Každý díl těsta vyválím tak, aby po přenesení na utěrku, kde bude chvíli schnout do konzistence pergamenu, byl vidět vzor utěrky pod těstem.
![]() |
K válení těsta se přichomýtl i pomocník, který si to chtěl vyzkoušet |
![]() |
těsto je optimálně tenké, vzor utěrky je vidět |
Po mírném vyschnutí nakrájím pruhy těsta, ketré naskládám na sebe a nařežu nudle-v tomto případě široké.
Výsledek přenesu na vál a nechám schnout, poté uskladním v uzavíratelné dóze.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za zaslaný komentář. Pokud jej u příspěvku zatím nevidíte, čeká na mé přečtení. Děkuji za pochopení.