sobota 15. března 2025

Kachní vejce a domácí široké nudle

Už  14 dní nám kachničky snáší vajíčka. 



S ohledem na články, ve kterých se píše o vyšším výskytu salmonely u kachních vajec, je rozhodně nepřipravujeme ve formě vaječiny ani nevaříme  naměkko.


Konzumujeme je ale už čtvrtým rokem a žádné potíže jsme nezaregistrovali.

Vejce využíváme při pečení, jako třeba u téhle bábovky. Protože se ale z bílku nedá vyšlehat sníh tak dobře jako u slepičích vajec, použiji v takovém případě 3 slepičí a jedno kachní vejce, v tomhle poměru se sníh ušlehat dá. Kachní vejce má zato větší objem žloutku oproti slepičímu vejci a barva žloutku je sytější než u vajec slepičích.


Kachní vejce dále vaříme natvrdo ( minimálně 20 minut) a pak je přidáváme do pomazánek či na chlebíčky.

No, a někde jsem se dočetla, že lze kachní vejce využít při přípravě domácích těstovin (s ohledem na jiné složení kachního vejce oproti vejci slepičímu je prý dokonce vhodnější k přípravě těstovin použít vejce kachní), a protože vajec máme plnou ledničku a venku je škaredě, došlo  dnes na výrobu domácích širokých nudlí.


Načetla jsem několik receptů, ze kterých jsem si dovodila následující:

Není určeno, jaký druh mouky se musí použít. Lze použít hladkou, polohrubou i hrubou, zvolila jsem zlatý střed.

Někdo přidává  kromě mouky a vajec do těsta vodu, případně máslo. S ohledem na složení kachních vajec  jsem zůstala jen u  smíchání 300g polohrubé mouky, 2 kachních vajec, 1 kachního žloutku a pak bylo třeba přidat ještě trochu kachního bílku.

V misce s moukou se udělal důlek, doprostřed se vkleply vajíčka, zpracovaly se nožem a nakonec rukama . Těsto jsem zabalila do potravinářské folie a dala cca na 30 minut do ledničky.

Pak se těsto rozdělí na díly, a to tak, že na každé použité vajíčko jsou 2 díly těsta.

Každý díl těsta vyválím tak, aby po přenesení na utěrku, kde bude chvíli schnout do konzistence pergamenu, byl vidět vzor utěrky pod těstem.

K válení těsta se přichomýtl i pomocník, který si to chtěl vyzkoušet

těsto je optimálně tenké, vzor utěrky je vidět


Po mírném vyschnutí nakrájím pruhy těsta, ketré naskládám na sebe a nařežu nudle-v tomto případě široké.




Výsledek přenesu na vál a nechám schnout, poté uskladním v uzavíratelné dóze. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za zaslaný komentář. Pokud jej u příspěvku zatím nevidíte, čeká na mé přečtení. Děkuji za pochopení.