neděle 12. ledna 2025

Letošní lednový projekt . . .

 . . .  spočíval ve výrobě domácích vánočních františků.



Potřebné suroviny nadrcené v hmoždíři na prášek:

  • 50 g kadidla

  • 50 g myrhy

  • 50 g jalovcových bobulí

  • 100 g dřevěného uhlí ( na gril)

  • přidány sušené byliny (např. levandule, šalvěj), sušená kůra z citrusů, drcené koření, ideálně 50 g

  • 1 lžíce medu

  • Voda


Postup:
  1. Příprava surovin: Všechny suroviny (uhlí, kadidlo, myrhu, jalovcové bobule a sušené byliny) rozdrťte na jemný prášek. Můžete použít mlýnek na kávu nebo hmoždíř.

  2. Míchání: Všechny práškové suroviny smíchejte dohromady v misce.

  3. Přidání medu: Přidejte lžíci medu a postupně přidávejte vodu, dokud nevznikne hustá pasta.

  4. Tvarování: Z pasty vytvarujte malé kužely nebo jiné tvary podle vaší preference.

  5. Sušení: Nechte františky sušit na suchém a teplém místě po dobu několika dní, dokud nejsou zcela suché a tvrdé.

Použití:

Zapalte špičku františka a nechte ho doutnat na nehořlavém povrchu. Uvolní se příjemná vůně, která navodí vánoční atmosféru.


Upozornění:

Drcením v hmoždíři  může vzniknout na ruce puchýř.

Uhlí drťte raději venku, šíří se z něj uhelný prach, hodně špiní!



Jak už se stává zvykem, když fotím něco v altánu, musí u toho být i zvědavý Hary. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za zaslaný komentář. Pokud jej u příspěvku zatím nevidíte, čeká na mé přečtení. Děkuji za pochopení.