neděle 25. srpna 2024

Naše nové akvizice

Po kalamitě se čmelíky (více zde ->KLIK), jsme zcela zahradili přístup do části výběhu s původním velkým DIY vyrobeným kurníkem, kde čmelíci stále hybernují, a to přesto, že byl kurník 2x vystříkán čmelíkostopem, vysypán křemelinou a vykuřován opakovaně sirnými knoty.

Nově zakoupený plastový kurník, kerý neobsahuje žádné skrýše pro čmelíky a dá se snadnou rozložit pro případnou údržbu a očistu, je dle udávaných parametrů dimenzován až na 5 slepic.

Naše 3 slepičky se do něj naučily chodit spát i snášet vajíčka již druhý den po ustavení.

Bidýlko, které bylo součástí kurníku a které jsem vyhodnotila jako naprosto nevhodné, jsme nahradili kusem uřezané hrubší větve.Všechny  3 slepičky na ní krásně hřadují, ale vypadá to, že další už se k nim na bidýlko nevleze.

Na podzim jsem chtěla přikoupit další 2 slepičky, abychom naplnili avizovanou dimenzi mini kurníku, když jsem dostala nápad. Pokud symetricky  na druhou strany vedle vchodu do kurníku ( kde je zároveň přístup do snáškových hnízd), ukotvíme další bidýlko, které bude o trochu výš, než je výška originálního bidýlka (tak, aby slepičkám nebránilo v přístupu do snáškových hnízd, ale pořád ještě dost nízko, aby nehřadovaly těsně pod střechou kurníku), rázem se dimenze navýši minimálně na 6 slepiček.

Idea byla v pátek zrealizováno, nový hřad přišroubován.

Na koláži vlevo dole je vidět originální hladké tenké dřevěné bidýlko, které bylo nahrazeno kusem větve.Vpravo je pak vidět, že jsme druhé bidlo, které nebylo součástí balení kurníku, připevnili vlevo od dvířek, a to o něco výše, aby se pod ním mohly slepičky snadno dostat do snáškových hnízd:



původní tým v čele s černou Dračicí



Do hnízda se slepičky evidentně bez problému dostaly ( vejce v sobotu tam byly sneseny) a teď je jen otázkou, jestli si slepičky budou schopny na vyšší hřad povyskočit.

Touha ověřit fungování nápadu s druhým hřadem v praxi vedla k tomu, že jsme včera vyrazili do drůbežárny v Klokočově,(odkud máme většinu našich slepiček) a sebevědomě jsme pořídili další tři kousky do hejna.

Máme teď zase ve výběhu dva týmy po třech- nové a staré slepičky. Tedy, ty nové vypadají hůře než ty staré, ale doufám, že se do zimy opeří, skamarádí s původními slepičkami a ty je naučí chodit do kurníku nejen spát, ale i snášet vajíčka.

A co se týká původního dřevěného a zatepleného kurníku, v plánu je, že se tam rok slepičky vůbec nevpustí, aby se čmelíci neměli možnost živit kuří krví a rozmnožovat a po roce se ověří, zda se kurník slepičkám znovu zpřístupní..

zástupkyně nového týmu


Oba týmy se sbližují:





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za zaslaný komentář. Pokud jej u příspěvku zatím nevidíte, čeká na schválení. Děkuji za pochopení.