úterý 15. prosince 2020

Dřevěné knoty


Dřevěné knoty vydávají praskavý zvuk  (některé silný, jiné slabší) a u vonných svíček šíří vůni intenzivněji, než knoty bavlněné. Hoří pomaleji. Může se stát, že v průběhu hoření dřevěný knot sám zhasne. Jsou náročnější na použití.
Dřevěný knot hoří horizontálně (plamen je širší než vyšší).
Jelikož je dřevěný knot umístěn v kovovém stojánku, po vyhoření zůstane zbytkový vosk ve výšce stojánku.

Ke vznícení dřevěného knotu je zapotřebí cca 20 s, často se povede jej zapálit až po opakovaných pokusech. Sirky se k zapálení nehodí, je nutno použít zapalovač. Zapalujeme knot jen na jednom jeho konci, plamen se sám rozšíří na celý knot.

Svíčku zapalujeme nejlépe nahnutím nádoby nad plamenem.

Při prvním zapálení necháme svíčku hořet tak dlouho, dokud se nevytvoří voskové jezírko ( vosk se rozpustí do všech krajů nádoby). Poté svíčku zhasneme.
I když máme pocit, že dřevěný knot nehoří, jen nepatrně vykazuje modrý plamen, vše je v pořádku a svíčku necháme i takto hořet.
Při opakovaném zapálení svíčky ohořelý vršek dřevěného knotu jemně prsty odlomíme tak, aby zbytky nespadly do vosku - tedy nejlépe přitom svíčku otočíme "hlavou dolů".  Pokud výška knotu přesahuje 6 mm, zkrátíme jej na 6 mm. 
Doporučená doba hoření při opakovaném zapálení svíčky je 3-4 hodiny.
Pokud odlomíme moc, je řešením odstranit část vosku v okolí knotu
Pokud dřevěný knot během hoření uhasne a topí se v rozpuštěném vosku, je nutno nechat vosk zatuhnout a poté jej v okolí knotu odstranit tak, aby se vytvořil prostor pro zapálení.

Protože dřevěný knot hoří horizontálně a slabým plamenem, nevydává svíčka očekávané plápolající světlo.


Moje zkušenosti s dřevěným knotem:
Spousta vypálených sirek, špejlí, zničený zapalovač (ucpal se rozpáleným voskem), plno dýmu v místnosti a když už knot chvíli hoří, tak tím slabým modrým neviditelným plamenem. 
Jednou se přihodilo, že jsme museli svíčku přesunout do jiné místnosti, protože její praskavý zvuk přehlušoval dokonce zvuk televize.
Když zapaluji toto monstrum, mám při ruce hořící svíčku se starým dobrým bavlněným knotem, nad kterou zapaluji špejli event. zničený zapalovač, který už sám nevydává jiskru, protože má ucpané trysky voskem (nad plamenem hořící svíčky však stačí jen vypustit plyn a plamen se nad svíčkou sám chytne). Pokud knot začne hořet, ale je zhasínán roztaveným voskem, krouživým pohybem nahřeji vosk v okolí celého knotu, odliju jej bokem a nakonec  hořící knot nějako dobu "hořet" vydrží. Někdy, když plamínek začíná skomírat, pomůže, když kolem něj z dlaní udělám komínek.
Resumé: svíčka s dřevěným knotem-jen pro otrlé.



Vlevo slabý, vpravo silný plamen:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za zaslaný komentář. Pokud jej u příspěvku zatím nevidíte, čeká na schválení. Děkuji za pochopení.