4 žloutky
100 ml Salka
100 ml smetany ke šlehání
500 ml plnotučného mléka
20 g vanilkového cukru
hvězdička badyánu
vanilkový lusk
200 ml rumu
Suroviny zahřát na pokojovou teplotu.
Do většího hrnce nalít vodu, postavit na sporák na nejv.výkon. Na hrnec postavit větší misku, vklepnout do ní žloutky, přidat vanil.cukr a šlehat ručním šlehačem na nejv.výkon.Po ztuhnutí vyměnit šlehač za metličku. Voda pod miskou musí být zpočátku vlažná, jinak bude ze žloutků amoleta.
Pak přidáme Salko, smetanu, mléko, badyán, vanilku/semínka. Lusk předtím rozřízneme a nožíkem vytlačíme semínka.
Směs mícháme metličkou dokud nezhoustne, ale nesmí se vařit. Pak přidáme rum a krátce prohřejeme. Pak stáhneme z plotny, na prkénku necháme cca 10 min chladit a následně přes sítko v trychtýři plníme do sklenic. Vydrží cca 3 týdny.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za zaslaný komentář. Pokud jej u příspěvku zatím nevidíte, čeká na mé přečtení. Děkuji za pochopení.