pondělí 30. prosince 2024

Vaječný koňak

 


4 žloutky

100 ml Salka

100 ml smetany ke šlehání

500 ml plnotučného mléka

20 g vanilkového cukru

hvězdička badyánu

vanilkový lusk

200 ml rumu

Suroviny zahřát na pokojovou teplotu. 

Do většího hrnce nalít vodu, postavit na  sporák na nejv.výkon. Na hrnec postavit větší misku, vklepnout do ní žloutky, přidat vanil.cukr a šlehat ručním šlehačem na nejv.výkon.Po ztuhnutí vyměnit šlehač za metličku. Voda pod miskou musí být zpočátku vlažná, jinak bude ze žloutků  amoleta.

 Pak přidáme Salko, smetanu, mléko, badyán, vanilku/semínka. Lusk předtím rozřízneme a nožíkem vytlačíme semínka.

 Směs mícháme metličkou dokud nezhoustne,  ale nesmí se vařit. Pak přidáme rum a krátce prohřejeme. Pak stáhneme z plotny, na prkénku necháme cca 10 min chladit  a následně přes sítko v trychtýři plníme do sklenic. Vydrží cca 3 týdny.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za zaslaný komentář. Pokud jej u příspěvku zatím nevidíte, čeká na mé přečtení. Děkuji za pochopení.