neděle 20. října 2024

Dýňové čatní


suroviny

  • 1 kg dýně (již oloupané a nakrájené na menší kousky – muškátová, máslová nebo hokaido)
  • 500 g třtinového cukru 
  • 250 ml jablečného octa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední cibule
  • sušený zázvor
  • 1 lžička chia semínek
  • 1/2 lžičky soli
  • chilli koření
  • 5 kuliček černého nebo fermentovaného Kampotského pepře

Výše uvedené množství je na cca 1 litr hotového čatní.



1. Celou dýni, včetně slupky, pečeme v troubě na cca 180 °C, po dobu cca 30 minut. Necháme vychladnout, rozpůlíme, velkou lžící vybereme a vyhodíme semínka a zbavíme slupky. Pokrájíme na větší kousky a odložíme stranou.

2. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme, přidáme  prolisovaný česnek, chili, zázvorsemínka černuchy a dobře promícháme.

3. Přidáme nakrájenou dýni, přilijeme jablečný ocetosolíme a  znovu promícháme. Přilijeme 250 ml vody, přivedeme k varu, ztlumíme oheň a za stálého míchání přidáváme cukr, dokud se úplně nerozpustí.

4. Necháme na mírném ohni probublávat cca 30 minut. Občas promícháme, aby se  směs nepřichytila.

5. Odstavíme z plotny, přidáme rozdrcené kuličky fermentovaného kampotského pepře a naposledy dobře promícháme. Pak ještě horké plníme do připravených, sterilizovaných sklenic, které po naplnění po okraj postavíme dnem vzhůru a necháme na čisté utěrce zcela vychladnout. 







 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za zaslaný komentář. Pokud jej u příspěvku zatím nevidíte, čeká na schválení. Děkuji za pochopení.