- 1 kg dýně (již oloupané a nakrájené na menší kousky – muškátová, máslová nebo hokaido)
- 500 g třtinového cukru
- 250 ml jablečného octa
- 3 stroužky česneku
- 1 střední cibule
- sušený zázvor
- 1 lžička chia semínek
- 1/2 lžičky soli
- chilli koření
- 5 kuliček černého nebo fermentovaného Kampotského pepře
Výše uvedené množství je na cca 1 litr hotového čatní.
1. Celou dýni, včetně slupky, pečeme v troubě na cca 180 °C, po dobu cca 30 minut. Necháme vychladnout, rozpůlíme, velkou lžící vybereme a vyhodíme semínka a zbavíme slupky. Pokrájíme na větší kousky a odložíme stranou.
2. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme, přidáme prolisovaný česnek, chili, zázvor, semínka černuchy a dobře promícháme.
3. Přidáme nakrájenou dýni, přilijeme jablečný ocet, osolíme a znovu promícháme. Přilijeme 250 ml vody, přivedeme k varu, ztlumíme oheň a za stálého míchání přidáváme cukr, dokud se úplně nerozpustí.
4. Necháme na mírném ohni probublávat cca 30 minut. Občas promícháme, aby se směs nepřichytila.
5. Odstavíme z plotny, přidáme rozdrcené kuličky fermentovaného kampotského pepře a naposledy dobře promícháme. Pak ještě horké plníme do připravených, sterilizovaných sklenic, které po naplnění po okraj postavíme dnem vzhůru a necháme na čisté utěrce zcela vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za zaslaný komentář. Pokud jej u příspěvku zatím nevidíte, čeká na schválení. Děkuji za pochopení.