Užívání a dávkování
Drcený plod ostropestrce mariánského konzumujte přímo, 4x denně 1 čajovou lžičku (3-4 g), buď přibližně 45 minut před jídlem, nebo 45 minut po něm. Dávkování si můžete podle potřeby upravit i na 2x denně 2 čajové lžičky. Drť zapijte dostatečným množstvím vody.
Na začátku kúry je velmi vhodné dávku zdvojnásobit, aby se v játrech spustily intenzivní regenerační procesy. Během prvních 10 dnů se tedy užívají 4x denně 2 čajové lžičky (celkem 8 čajových lžiček denně). Po prvních 10 dnech se užívá 4x denně 1 čajová lžička (celkem 4 čajové lžičky denně).
Moje letošní úroda ostropestřce vystačí podle shora uvedeného popisku maximálně na začátek kůry. Na mletí semínek jsem si pořídila mlýnek z vetešnictví ve Vítkovicích, odkud je i nafocená lžíce.
Paní Bochníčková, majitelka ukázkové přírodní zahrady v Mutišově, nám poradila, abychom semena nemleli dopředu, protože ráda žluknou, ale vždy na každý den novou dávku.
Ostropestřec mariánský je vysoký bodlák s elegantními fialovými květy. Obsahuje skupinu silných antioxidantů, které se souhrnně označují jako silymarin. Ten má antioxidační, antivirové a protizánětlivé účinky. Tradičně se ostropestřec používal především k léčbě nejrůznějších onemocnění jater (či v rámci jejich prevence), k regeneraci tohoto orgánu nebo jako nástroj k regeneraci a celkové detoxikaci organismu
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za zaslaný komentář. Pokud jej u příspěvku zatím nevidíte, čeká na schválení. Děkuji za pochopení.