středa 16. září 2020

Domácí jablečný ocet



 


Návod na výrobu domácího jablečného octa:


Využijeme padavky, ze kterých ale odstraníme nezdravé části ( třeba otlaky), stopku a zbytky kalichu.
Takto očištěné jablko jemně omyjeme (aby na slupce zůstaly bakterie potřebné k fermentaci),  nastrouháme na struhadle a umístíme do sklenice. 
Převaříme vodu (tolik, aby sahala min cca 5 cm nad nastrouhaná jablka) a po vychladnutí s ní přelijeme jablka.
Sklenici s   jablky ponořenými ve vodě přikryjeme utěrkou (aby se k obsahu sklenice dostal vzduch a naopak se tam nedostaly octomilky), umístíme na stinné teplé místo a min. 3x denně promícháváme dřevěnou vařečkou, aby se do vody dostalo více vzduchu nezbytného k procesu kvašení a aby nezačaly plesnivět jablka plovoucí na povrchu hladiny.
Pokud  není sklenice plná, můžeme průběžně v dalších dnech přidávat nově nastrouhaná jablka.
První fáze kvašení trvá cca 10 dnů - proces je ukončen, když voda při míchání nepění a jablka klesají ke dnu.


Po ukončení 1.fáze fermenace přecedíme obsah sklenic do mísy, sklenice vymyjeme a přecezený ocet (již bez kousků jablek) vlijeme zpět do vymytých sklenic.

Ty pak umístíme na chladné stinné místo, opět přikryjeme utěrkou a necháme bakterie pracovat  min další 3 týdny. Ve sklenici se může utvořit tzv. octová matka-rosolovitý útvar ze shluku bakterií octového kvašení, které spouštějí reakce měnící látky s obsahem cukru na ocet a kterou lze po přecezení hotového octa při finální fázi využít pro aktivaci nového fermentačního procesu s novou várkou jablek. 

Přítomnost octové matky v octu neznamená, že by ocet byl zkažený a nevhodný ke konzumaci. Octová matka se objevuje na octech vyráběných přirozeným procesem, výjimečně i v octech zakoupených v obchodě.

Octová matka bývá cenným vlastnictvím, protože díky ní se kdykoliv může začít vyrábět nový ocet.Lze ji uchovat v ledničce ve skleničce ponořenou v menším množství octa.



 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za zaslaný komentář. Pokud jej u příspěvku zatím nevidíte, čeká na schválení. Děkuji za pochopení.